U ontkomt er haast niet aan, want inmiddels is iedereen in Nederland op de hoogte van bitcoin. Bitcoin is momenteel “hot” omdat er zoveel winst mee behaald kan worden. Waar één bitcoin op 1 januari van dit jaar nog “maar” $960 kostte is de prijs inmiddels al boven de $18.000 geweest.

Als u in 2009 was ingestapt dan had u een bitcoin voor onder de $10 kunnen aanschaffen. Slechts enkelen deden dit en hebben nu op z’n zachtst gezegd een mooi pensioenpotje opgebouwd!

Waarom stijgt de prijs van Bitcoin?

De vraag die iedereen bezighoudt is waarom de prijs van Bitcoin zo explosief stijgt.

Het opmerkelijke is de reden die veel nieuwssites geven voor de sterke stijging, namelijk speculatie.

Op nu.nl was er laatst een achtergrond stuk omtrent bitcoin getiteld: “Waarom stijgt de koers van de bitcoin zo hard?”

In dit stuk wordt er over de stijging van bitcoin geschreven: “Het is lastig de vinger op de precieze oorzaak te leggen” en “het is aannemelijk dat de stijging wordt aangedikt door de brede aandacht die de munt krijgt.” Immers: “Nieuws over de spectaculaire waardestijging spoort mensen aan meer geld in bitcoins te steken.”

Als laatste wordt opgemerkt dat “het feit dat het technisch steeds makkelijker wordt voor consumenten de cryptomunt aan te kopen en dat steeds meer bedrijven uit de traditionele financiële sector zich op de bitcoin richten, draagt bij aan de waardestijging.”

Ook nos.nl merkt het volgende op: “Financieel analisten vergelijken de bitcoin niet zelden met een zeepbel of de Nederlandse tulpenmanie in de zeventiende eeuw, toen vraag en aanbod en speculatie de tulpenprijs vanaf 1634 opdreven tot duizenden guldens per bol.”

Uit het bovenstaande blijkt dat zowel nu.nl en nos.nl voornamelijk de prijsstijging verklaren door naar pure speculatie te wijzen. Uiteraard zijn er momenteel veel gelukszoekers die een stukje bitcoin willen kopen in de hoop het later voor meer geld te kunnen verkopen. Maar er zit meer achter de prijsstijging dan alleen speculatie.

De vraag die echt gesteld moet worden: Waarom bestaat Bitcoin?

De volgende vraag is eigenlijk een veel betere: Waarom bestaat bitcoin überhaupt? Met deze vraag wordt er meteen een diepere kwestie aangekaart.

De initiële bitcoin beleggers waren geïnteresseerd in de munt omdat ze doorhadden dat bitcoin een decentrale virtuele munt is. Dit houdt in dat een crypto-koper niet langer hoeft te vertrouwen op een derde partij, aangezien de bitcoins in een onafhankelijke digitale “wallet” op te slaan zijn.

Tevens is het zo dat bitcoin een methode is om een wereldwijde betaling te kunnen maken, wederom zonder tussenkomst van een derde partij.

En doordat er een maximum is aan bitcoins dat ooit gemaakt kan worden speelt schaarste ook een belangrijke rol. Dit kan niet gezegd worden van de vele euro’s die de ECB (Europese Centrale Bank) dagelijks bijdrukt!

Al met al lijkt bitcoin een haast perfecte oplossing. Maar ondanks bovengenoemde voordelen kleven er ook wat nadelen aan bitcoin. De munt is virtueel en zal altijd afhankelijk blijven van elektriciteit en internet. Mocht er een probleem ontstaan in een noodsituatie waarbij elektriciteit uitvalt dan zullen cryptomunten niet voorradig zijn.

Tevens, door de gestegen prijs van bitcoin komen er bij het maken van een transactie inmiddels hoge kosten kijken. Wat dat betreft is de onafhankelijkheid waar zo naar gestreefd werd dus toch niet helemaal verwezenlijkt. Het initiële idee dat men zonder tussenkomst van een derde partij een handeling verricht is daarmee dus lichtelijk van tafel.

Een gouden alternatief

Vergeet daarom dus ook niet goud! Goud is tastbaar en kunt u in eigen bewaring nemen. Goud is dus helemaal vrij van bemoeienissen van een derde partij. Tevens heeft goud haar waarde al duizenden jaren aangetoond. Zo’n goede trackrecord moet bitcoin nog maar de komende tijd gaan bewijzen.

Tot slot, goud en bitcoin zijn geen concurrenten van elkaar maar juist partners in een poging om de bezitter meer onafhankelijkheid te geven. Want hoe onafhankelijker u van anderen bent, hoe meer vrijheid u geniet. Dit was ooit het initiële idee van bitcoin, maar bij goud zal dat altijd het geval zijn!